Abdurrahman Tutar "Şehri sanatla koruyun"

Tüm dünyayı saran salgın nedeniyle, işlerini Çanakkale’den İstanbul’a taşımaya karar veren Abdurrahman Tutar, şehri sanatla koruyun diyerek sanatın insanları koruyacağına inandığından bahsetti. Geri dönüş sinyallerini ve özlediğini belli eden cümlelerle yazısını sonlandırdı. Peki merak edilen o yazının aslı nedir?

Abdurrahman Tutar
Abdurrahman Tutar Haber Metraj
moyo

Tüm dünyayı saran salgın nedeniyle, işlerini Çanakkale’den İstanbul’a taşımaya karar veren Abdurrahman Tutar, şehri sanatla koruyun diyerek sanatın insanları koruyacağına inandığından bahsetti. Geri dönüş sinyallerini ve özlediğini belli eden cümlelerle yazısını sonlandırdı. Peki merak edilen o yazının aslı nedir?

Abdurrahman Tutar şehri sanatla koruyun

Şehri Sanatla Koruyun

Heybetiyle içimizi korkutan  kaya parçasından filizlenir küçücük bir çiçek, umutlanırsın gelecek güzelliklere. Su kalmayacak dediğimiz çöl topraklarına, bir anda yağmur yağar, sel götürür umutlanırsın gelecek olan ferahlığa. Kış ayında tüm bitkilerin donmasını rağmen, baharı haber vermek için güzelliğiyle göz kamaştırarak açar bir kardelen çiçeği, görür ve umutlanırsın başka baharlara. Sonra sanatsız kalmış bir şehre girer notalar, sokağa çıkar; sokak sanatçıları, sahnelere çıkar aktörler, aktristler, dansçılar ve sanat ağacının bir çok dalında bir çok meyve verilir o şehirde.
Bu şehirle derdi olanlar çok şiir yazdı sokaklarına.
Hasret yazdı, sevinç yazdı, özlem yazdı.
Neredeyse hepsi bu şehrin çocuklarıydı.
Sükut kokan sokaklarında çok yürüdü her biri, kışın kömür kokan havasını çok soludular. Komşunun bahçesinden çokça meyva topladılar. Tek kaleyle maç yapıp, çift kaleyle sayı arttırdılar. Her biri bu şehrin sevdalısı bu şehrin kanı bu şehrin ta kendisiydi. Ben büyümedim bu sokaklarda, komşunun erik dolu bahçesine çocukken girmedim ama ben bu şehre geldim. Bu şehir ben oldum ben bu şehre kalem tuttum. Bu şehir benim kalemim bende ismimi yazmaya geldim. Bize hocalarımız gösterdi gideceğimiz yolu. Zorlukları söyledi bizde o zorluklar hiç gelmeyecekmiş gibi yaşamaya devam ettik. Zorluklar bir bir kapımızın eşiğinden bize seslenmeye başladı, o zaman anladık hayatın başladığını. Zorluklarla mücadele verip yolumuza öyle devam etmeye çalıştık ve anladık ki eksik bildiğimiz, bir şey vardı.. önümüze duvar ören yine insanlardı. Ben çok uğraştım belki uğraşan bir çok insan gibi. Çok haykırdım. Bize duvar olmayı değil merdiven olmayı öğretin dedim. Duvar herkes olur, merdiven olun beraber tırmanalım dedim. 18 yaşında geldiğim şehre tüm dünyayı saran bir virus nedeni ile 25 yaşında çıkmak zorunda kaldım. Aklım yine orada ve ben elektrikleri kesmedim, ışığı kapattım. Şehri sanatla koruyun çünkü sahipsiz kalan bir ev zamanla yıkılır.

Abdurrahman Tutar kimdir, kaç yaşındadır? Abdurrahman Tutar nerelidir?

Oyuncu ve yönetmen; Abdurrahman TUTAR, 1995 yılında Erzincan'da dünyaya geldi
Özel kurum ve tiyatro eğitim kamplarından eğitim alırken Adnan Menderes Üniversitesi'nde Yaratıcı Drama Eğitimini tamamladı. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden 2015 Yılında mezun oldu. Mesleki yaşamına 2009 yılında amatör olarak başladı.

2013 yılında üniversite topluluğu olarak kendi tiyatro ve sanat topluluğunu kurdu. 2014 Yılında tiyatrosunun ismini Morris Tiyatro Sanat Topluluğu olarak belirleyip çalışmalarına özel sektör olarak devam etmeye başlamıştır.

2017 Yılına kadar yetişkin ekipleri ile çalışıp Çanakkale'nin başta Çan ilçesi olmak üzere  bir çok ilçesinde çalışmalar, sosyal sorumluluk projeleri ve gösteriler yapmıştır. 2017 Yılında Moyyis Tiyatro isminde çocuk grupları kurmaya başlamıştır. Yaptığı çalışmalar ve her yıl diğer ilçelerde kurduğu yetişkin ve çocuk ekipleriyle Çanakkale ve bölgesinin en aktif topluluğu haline gelmiştir. Çan Belediyesi, Çan Halk Eğitim Merkezî, Çanakkale Gençlik Merkezî, Yenice Halk Eğitim Merkezî ve Milli eğitime bağlı bir çok okulda, ekipler kurarak şenlikler, gösteriler ve projeler hazırladı.

2017 Yılında Show TV de "Klavye Delikanlıları" isimli dizide Ufuk isimli karakteri canlandırdı.2018 Yılında Cannes Film Festivali filmi olan "Ahlat Ağacı" filminde Seydi karakterine can vermiştir. Rol Aldığı ve yönettiği tiyatro oyunları; Asosyal Medya, Hikayenin Sonu, Ehliyet Senin Neyine Dön Şinasi Köyüne, Bacımın Gelinliği,  Doğum Günü Partisi, Sevgili Doktor, Aileler Yarışıyor, Komedi Dükkanı ve daha bir çok oyunla turne programları düzenleyerek adından sıkça söz ettirdi. 2014 Yılında Hikayenin Sonu isimli kendi yazdığı oyunu ile ilk İzmir Turnesini de gerçekleştirmiştir. 2018 Yılında Çanakkale Gençlik Merkezî Tiyatro Yarışmasında ekibi ile yazıp yönettiği oyunla 3.lük ödülü almıştır. Oyunculuk kariyerine tiyatro ağırlıklı devam etmiştir. Çan Belediyesi Ramazan Şenlikleri,Çan Belediyesi Sokak Şenlikleri, Çan Belediyesi Güreş Şenlikleri, Ayvacık Belediyesi Kurtuluş Şenlikleri, Çan Halk Eğitim Merkezî Tanıtım Şenliği, Yenice Halk Eğitim Merkezî Tanıtım Şenliği, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çan MYO Bahar Şenliği gibi şenlikler başta olmak üzere 2018-2020 yılları arasında bir çok şenliği organize etti ve yer aldı. 2019 Yılında Ege Bölgesi'nin Birliği olan Ege Tiyatrolar Birliğinin bir parçası olarak ekibi kabul gördü.2013 yılından beri her yıl geleneksel tanışma toplantıları yaparak eğitimlere başladı ve 2020 yılında son toplantısını yaptı.

2020 Yılında İstanbul'a geldi ve oyunculuk kariyeri için yeni adımlara başladı. Bu süre zarfında tiyatroların kapatılması ile birlikte sosyal medya da aktif çalışmalar yapmış, İzmir depremi için yürüyüşler düzenleyip bağış toplamıştır. Dünyada bir ilk olan ve Tiyatro Ofisinin düzenlediği Evde Tiyatro Festivalinin katılımcısı olmuştur. Sırasıyla Regoman İle Evdekiler, Ekranda Genç Var, CCT ile Tiyatro Kokan Sohbetler programların sosyal medya da konuğu olmuştur.  Manisa, İzmir, Mersin, İstanbul gibi bir çok eğitim kampında ekibinden söz ettirdi ve kısa film ve videolarla da çeşitli çalışmalar yaptı.

2012 Yılında İzmir Ödemiş'te Emniyet Müdürlüğü Tarafından Oyunculuğuna Teşekkür Ödülü almıştır.  2014 Yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde Bahar Şenliğinde Teşekkür ve Katılım ödülünü ekibi ile birlikte almıştır. 2016 Yılında Harran Üniversitesin'de Yaratıcı Drama Plaketi Almıştır. 2018 Yılında Çanakkale Gençlik Merkezî Tiyatrosu Yarışması 3.Lük ödülü ve teşekkür ödülü almıştır. 2018 Yılında Çanakkale Gençlik Merkezî En İyi Şiir Seslendiren 2.lik ödülü almıştır. 2018 Yılında Moyyis Ekibi ile düzenlemiş olduğu 45 dakikalık gösteriyle Yenice Milli Eğitim, Atatürk İÖO'ndan Teşekkür Belgesi ve Yönetmen Ödülü almıştır.

Advert
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Sel, travma sürecini uzattı! Şimdi hayal kırıklığı evresindeyiz…
Sel, travma sürecini uzattı! Şimdi hayal kırıklığı evresindeyiz…
Şap hastalığı insanlarda ölümcül etkilere yol açmıyor
Şap hastalığı insanlarda ölümcül etkilere yol açmıyor