Sis lambası, sis ve dumandan kaynaklı yaşanan görüntü bozukluklarına karşı geliştirilen bir çözümdür. Özellikle şehirler arası ulaşımda kullanılan sis farları görüş mesafesini genişletir ve yağmur, sis gibi kötü hava koşullarının yaşandığı zamanlarda arka ve ön yolun daha iyi görünmesini sağlar.
Sis farı çoğunlukla direksiyonun sol tarafında yer alan kol aracılığı ile açılmaktadır. Genellikle arka ve ön sis farı buradan açılabilmektedir fakat bazı farklı araç modellerinde ise arka sis farı ön sis farı açılmadan açılmamaktadır. Araçların genelinde ise kısa farlar kapatıldığında beraberinde sis farları da kapatılmaktadır.
Sis farı yalnızca gerekli durumlarda kullanılmalı
Sis farları yalnızca ihtiyaç duyulduğunda açılmalıdır. İhtiyaç dışında açılan sis farları, yol güzergahında bulunan araçlar için trafik güvenliğini riske atar. Çünkü sis far ışıklarının kamaşması, arkadan ve önden gelen araçların görüş açısını bozar. Sis farları yalnızca ışığın yetersiz olduğu ve hava koşullarından kaynaklı görüş bozukluğunun yaşandığı zaman dilimlerinde kullanılmalıdır.
Gece sis farlarının; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması Karayolları Trafik Kanunu 64/1-b-1 maddesi gereğince yasaklanmıştır. Yakıldığı durumlarda sürücüler para cezası ve ceza puanı ile cezalandırılmaktadır.
Sis farları arka ve ön sis farı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çoğu araçta her iki sis farı da mevcuttur fakat bazı eski model araçlarda sadece arka sis farı bulunmaktadır. Her iki sis farı farklı şekilde konumlandırılır ve farklı aydınlatma açılarına sahiplerdir.
Aracın ön bölümünde yer alan ön sis farları yol çizgilerinin, ikaz işaretlerinin, önden gelen araçların ve çizgilerin yolu aydınlatarak daha net bir şekilde görünmesini sağlamaktadır. Normal far grubuna göre yola daha yakın bir biçimde konumlandırılmaktadır. Menzili kısadır çünkü aydınlatma açısı dikey olarak kısa, yatay olarak geniştir. Bu sebeple ancak sürücü yavaş ilerlerse ön sis farları maksimum fayda gösterir.
Arka sis farı ise aracın arka yoldan gelen araçların daha rahat fark edilebilmesini sağlamaktadır. Bazı araçlarda tampon içine ayrı bir şekilde konumlandırılırken, bazı araçlarda ise arka araçların içerisinde ayrı bir bölgede yer almaktadır. Arka sis farının parlaklığı ön sis farına göre daha yüksek ve parlaktır.
Sis farlarının ışık renginin beyaz ya da sarı renkte olması noktasında farklı görüşler mevcuttur. Fakat genel olarak sarı rengin beyaz renge göre özellikle gece sürüşlerinde daha az göz yorucu olduğu kabul edilmektedir.
Sis farları otomatik sürüş, şerit takip ve engel algılayıcısı olmayan araçlar için kötü hava şartlarında daha güvenli sürüş imkanı sunmaktadır. Kötü hava şartlarının meydana getirdiği sürüş problemlerini önlemek amacıyla üretilen sis farları yeni nesil araçlar ile yerini teknolojik gelişmelere bırakmaya da başlamıştır.