Hukuki süreçlerle ilgili olarak bazı terimler ve adlandırılmalar bulunmaktadır. Özellikle dava konuları araştırılırken karşımıza çıkan avukatların kullandığı yasalar ve kanun maddeleri bulunmaktadır. İzmir ağır ceza avukatları ile ilgili de tanımlamalar yer almaktadır. Davalıların, davacıların merak ettiği ağır ceza davaları nelerdir sorusu da akla gelmektedir.
Ağır ceza mahkemesi nedir? 5235 sayılı kanunun 12.maddesinde düzenlenmektedir. Ceza yargılaması kanunda geçerken ceza miktarı olarak en ağır davalara bakan mahkeme olarak geçmektedir. Ceza belirlenirken belirttiğimiz kanun maddesine göre hareket edilmektedir. Buna göre de ceza verilmektedir. Suçun vasfı da önemli rol oynar. Örneğin ağır cezanın görevi içerisinde olmayan suç var ise asliye ceza mahkemesi bakar. 18 yaş altı olan suçlulara ise çocuk ağır ceza mahkemesi bakmaktadır.
Ağır ceza suçları nelerdir?
- Nitelikli dolandırıcılık suçu,
- Hileli iflas gösterme suçu,
- Yağma,
- Belgede sahtecilik, evrak sahteciliği
Yağma (Gasp) suçu (TCK md. 148, 149),
Kasten adam öldürme suçu (TCK md. 81, 82),
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (TCK md. 87/4),
Taksirle ölüme neden olma (TCK md. 85/2),
İrtikap suçu (TCK md. 250/1 ve 2),
Zimmet suçu (TCK md. 247),
Rüşvet suçu (TCK md. 252),
Resmi belgede sahtecilik suçu (TCK md. 204/2),
Nitelikli dolandırıcılık suçu (TCK md. 158),
Hileli iflas suçu (TCK m. 161).
Ağır ceza mahkemesinde olan dava ne kadar sürer? Yargı konusunda iken delil toplama süreçleri devam ettiğini varsayar isek süreler farklılık gösterebilir. Tarafların dinlenmesi, delil sunulması, ifadelerin alınması süreyi belirleyici olmaktadır. Özellikle pandemi döneminde ertelenen, geciken davalar olmuştur. Ancak genel ortalama süre 1 yıl ile 3 yıl arasındadır. Saydığımız durumlar etkileyebilmektedir. İzmir ağır ceza avukatları da belirtilen davalara bakmaktadır. Süreçler hakkında tarafları bilgilendirir, yönetir ve kanuna göre hareket edilmesini aktarır. Süreçler hakkında kanun maddeleri oldukça açıktır. Ancak ağır ceza avukatlarına danışarak hareket etmek gerekebilmektedir. Haklarınızın korunması, adalet ve kanuna göre davranmak her kişinin sorumluluğundadır.